Annons:       Antal besökare i arkivet just nu: 543   

Motorsport4sale på Facebook   Motorsport4sale på You Tube   Motorsport4sale RSS   
Start   Nyheter   Bildreportage   Intervjuer   Filmklipp   Rally-DVD   Resultat   Nostalgi   Motorsport4sale Arkiv 2002-2008   Rallyfilm.se 


 Annons:
  


Start > Nyheter 2013 > 130630 Erfarenhetsrikt Ypres Rally för Pontus Tidemand

Erfarenhetsrikt Ypres Rally för Pontus Tidemand

Erfarenhetsrikt Ypres Rally för Pontus Tidemand

Att få träning på asfalt var syftet med 22-årige Pontus Tidemands deltagande i belgiska Ypres Rally, som gick av stapeln i helgen. När de 20 sträckorna var avverkade i tuffa förhållanden landade Pontus på en tionde plats i den tvåhjulsdrivna klassen och tar med sig exakt den erfarenhet han letade efter och ett ökat självförtroende för asfaltkörning.

Molnen låg som ett tungt täcke över Ypres när helgens rally började sent på fredagseftermiddagen. Sex specialsträckor i två omgångar på tre sträckor vardera stod på tidsplanen och redan vid starten av den första hade regnet börjat falla, vilket genast gjorde utmaningen större.

Pontus och kartläsaren Ola Fløene kom till start i en Ford Fiesta R2, samma typ av bil de rattar i Junior-VM, för att få närmare 300 kilometers körning på asfalt inför Tysklands VM-rally i augusti. God förberedelse är A och O, och med support från EVEN Management och Tätab kan Pontus skaffa sig bästa möjliga utgångsläge. Med dryga 60-talet deltagare i den tvåhjulsdrivna klassen, varav cirka 40 liknande R2-bilar och närmare 20 av dem Ford Fiestas, fanns det gott om tuff konkurrens i Ypres Rallys startfält.

Erfarenhetsrikt Ypres Rally för Pontus Tidemand

På förhand tonade Pontus ner förväntningarna genom att trycka på att han ser det här som ett träningsrally och inte kommer att ta onödiga risker för att sluta på pallen. Men trots det hårda motståndet, visade Pontus snabbt att han ändå hörde hemma i toppfighten och efter fredagens tre första sträckor var han i ledning i den tvåhjulsdrivna klassen.

- Hittills går allt felfritt och vi får bra träning. Det är svårt att hitta grepp i det våta underlaget, men vi har riktigt kul, sa Pontus under serviceuppehållet efter sträcka tre.

Nästa loop gick inte lika problemfritt. På sträcka fyra fick Pontus och Ola punktering och förlorade därmed tid, men höll sig fortfarande kvar i topp sex efter stabil körning på de två sista sträckorna för dagen.

- Det har varit en helt okej dag för oss, berättade Pontus innan nattuppehållet på fredagen. Det började bra, men i och med punkteringen tappade vi runt 50 sekunder. Men känslan i bilen är ändå bra och vi satsar på en bättre morgondag och att ta oss i mål med alla sträckor körda.

Erfarenhetsrikt Ypres Rally för Pontus Tidemand

Lördagsmorgonen bjöd på något torrare väglag, trots att det fortfarande var lerigt och halt efter regnet föregående dag. Pontus startade dag två med inställningen att det var träningskilometerna som var det väsentliga och fokuserade inte på sina konkurrenter. När första sträckan startade låg han på en sjätte plats men efter klok körning avancerade han till fjärde plats efter sträcka 14.

Framåt kvällen när Pontus hade hittat helt rätt känsla och tyckte körningen gick bättre och bättre, satte punkteringar på både sträcka 18 och 19 stopp för ytterligare klättring i resultatlistan. Han hoppades istället på att få avsluta rallyt med en bra sträcka, men då den sista sträckan blev struken på grund av att två bilar fattade eld, försvann den möjligheten. Men trots att avslutningen inte blev som tänkt, anser Pontus att helgen som helhet är en positiv upplevelse.

- Jag hade hela tiden i bakhuvudet varför vi är här och det gjorde att vi kunde köra vårt eget race, lite under maxgränsen för att inte riskera värdefulla kilometer, säger han efter rallyts avslut.
- Det har varit en väldigt bra erfarenhet att köra Ypres Rally. Vi har fått både bra not- och asfaltträning i svåra och omväxlande förhållanden, vilket jag hoppas ska gynna oss när vi kommer till Tyskland.

Resultat 2WD GEKO Ypres Rally 2013
1. Xavier BAUGNET (BEL)
2. Timo Van der Marel (NLD) +41.4
3. Cedric de Cecco (BEL) +1:21.5
4. Matthias Boon (BEL) +2:14.9
5. Victorien Heuninck (BEL) +2:16.9
10. Pontus Tidemand (SWE) +5:48.8
Liveresultat finns här!


// Niclas Åkerström 130630


 Annons:
Senaste bildannonserna
Rallyfilmer från Motorsport4sale på rallyfilm.se
Beställ Rallyfilm 2012
Rallyfilm 2012
Längd: 165 minuterBeställ Rallyfilm 2011
Rallyfilm 2011
Längd: 160 minuter
Beställ Rallyfilm 2010
Rallyfilm 2010
Längd: 140 minuterBeställ Rallyfilm 2009
Rallyfilm 2009
Längd: 180 minuter
Beställ Rallyfilm 2008
Rallyfilm 2008
Längd: 170 minuterBeställ Rallyfilm 2007
Rallyfilm 2007
Längd: 160 minuter

Annons:
Beställ Motorsport4sale Rallyfilm 2012

© Motorsport4sale    Om Motorsport4sale    Statistik    Om Cookies