Annons:       Antal besökare i arkivet just nu: 538   

Motorsport4sale på Facebook   Motorsport4sale på You Tube   Motorsport4sale RSS   
Start   Nyheter   Bildreportage   Intervjuer   Filmklipp   Rally-DVD   Resultat   Nostalgi   Motorsport4sale Arkiv 2002-2008   Rallyfilm.se 


 Annons:
  


Start > Nyheter 2013 > 130610 Fredrik Åhlin tilldelas Lars-Erik Torph-stipendium

Fredrik Åhlin tilldelas Lars-Erik Torph-stipendium

Fredrik Åhlin tilldelas Lars-Erik Torph-stipendium

Landslagsföraren Fredrik Åhlin tilldelas Lars-Erik Torph-stipendium. Fredrik Åhlin började sin karriär i gokart men det var bara en transport mot målet, att köra rally. Målet att bli världsmästare står kvar, - Det enda som har förändrats under mina år är att jag mer och mer inser hur långt det faktiskt är till målet ,säger Fredrik i teamets pressmeddelade.

Lars-Erik Torph räknades till en av de mest lovande Rallyförarna i Svensk historia. Hans karriär var för kort men absolut värdig, fabriksförare både för VW och Toyota. Sitt första VM Rally var självklart hemmatävlingen, Swedish Rally 1980 som även kom att bli hans sista rally 1989.

Anders och Marianne Kulläng var båda rörande överens om att Lars-Erik, som var en av de första förarna i Svenska Juniorlandslaget som startades 1982, var en mycket lovande förare, Marianne säger; ” - Anders såg tidigt Lars-Eriks extrema talang och supportade honom med alla de medel som Svenska Juniorlandslaget hade på den tiden, berättar Marianne.

En av Fredriks samarbetspartner är Tina Thörner som var Lars-Eriks flickvän under en period, och hon säger; ”Det är inte för inte som jag valt att satsa på både Fredrik och hans syster Mikaela, det är verkligen roligt att man valt att tilldela Fredrik stipendiet” säger Tina.

Ingrid Torph, mamma till Lars-Erik berättar, ”- Lars-Erik kom hem till mig och övertalade mig att jag bara måste ha en videobandspelare som jag dessutom köpte, vad jag inte visste var att det var första priset vid en rallytävling som han absolut ville köra och för pengarna som han fick betalade han anmälningsavgiften och bensinen. Lars-Erik vann rallyt totalt och självklart även videobandspelaren som han levererade efter rallyt.

Fredrik Åhlin började sin karriär i gokart men det var bara en transport mot målet, att köra rally. Målet att bli världsmästare står kvar, ”Det enda som har förändrats under mina år är att jag mer och mer inser hur långt det faktiskt är till målet” säger Fredrik. Fantastiska år i ungdomsklassen från 16-18 år med 35 klassvinster och flertalet topp 10 placeringar med den motorsvaga VW Polo:n.

En halv säsong med en Subaru Impreza här hemma i Sverige innan han vann den europeiska uttagningen till Pirelli Star Driver 2010. Senare samma år i samband med VM-rallyt i Spanien tävlande han mot de 15 bästa förarna från hela världen. Fredrik körde och vann uttagningen som gav en gratis styrning i WRC Academy 2011.

2012 kom att bli ett år i WRC Academy med motgångar, otur och missflyt vilket gjorde att teamet beslöt sig för att ta två steg tillbaka för att komma minst ett steg framåt under säsongen 2013.

Fredrik med kartläsare Morten Abrahamsen har räknat upp klassegrar och dessutom vunnit de två senaste Rally-SM tävlingarna och har visat att deras plan är helt rätt.

Styrelsen för Lars-Erik Torph motiverar enligt följande;
I år är det Hammarötalangen Fredrik Åhlin som får motta stipendiet. Åhlin vann nyligen den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen i Sydsvenska rallyt och verkar vara tillbaka på allvar efter ett problematiskt fjolår.

- Jag och Morten är väldigt glada över stipendiet, självklart är alltid alla ekonomiska tillskott välkomna men för mig personligen betyder det mycket mer än så! Jag vet genom mina föräldrar vilken fantastisk förartalang Lars-Erik var och jag skall med stolthet förvalta denna utmärkelse” avslutar Fredrik teamets pressmeddelande.

Nu närmast väntar rally i Finland för Fredrik & Morten, ”Vi vill stärka självförtroendet och farten som är högre där och självklart få den sanna glädjen som är viktigast med det vi håller på med” säger Fredrik.

Fakta Fredrik Åhlin

Född:
2 augusti 1991

Bor:
Karlstad.

Familj:
Mamma Susanne Kottulinsky, pappa Jerry Åhlin, syster Mikaela

Klubb:
Värmlands KC

Tävlingsbil:
Ford Fiesta R2

Meriter:
- 10:e plats i Junior VM 2011 - Vinnare av Pirelli Star Driver 2011. FIA WRC Academy Cup har 24 förare till start. Sex har fria starter då juryn för Pirelli Star Driver Shootout såg deras potential att nå långt inom Rally-VM och gav dem chansen. Den då 19-årige Fredrik Åhlin från Hammarö utanför Karlstad tillhörde denna celebra skara förare.
- WRC Academy 2012
- 2 körda Rally-SM, 2 vinster, 2013

Språk:
Svenska, Engelska och Tyska.

Stipendium:
Bergslagsklubbarna, Årets Ungdom (Västra Bilsportsförbundet), Årets Rallyförare (Svenska Rallyförarklubben), Lars-Erik Torph Stipendium, Årets Junior Rallyförare.

Person som jag skulle vilja träffa:
Min morfar Freddy Kottulinsky, han hade sett fram emot att vara med under min första rally-VM säsong. Tyvärr gick han bort i maj 2010.

// Niclas Åkerström 130610


 Annons:
Senaste bildannonserna
Rallyfilmer från Motorsport4sale på rallyfilm.se
Beställ Rallyfilm 2012
Rallyfilm 2012
Längd: 165 minuterBeställ Rallyfilm 2011
Rallyfilm 2011
Längd: 160 minuter
Beställ Rallyfilm 2010
Rallyfilm 2010
Längd: 140 minuterBeställ Rallyfilm 2009
Rallyfilm 2009
Längd: 180 minuter
Beställ Rallyfilm 2008
Rallyfilm 2008
Längd: 170 minuterBeställ Rallyfilm 2007
Rallyfilm 2007
Längd: 160 minuter

Annons:
Beställ Motorsport4sale Rallyfilm 2012

© Motorsport4sale    Om Motorsport4sale    Statistik    Om Cookies