Annons:       Antal besökare i arkivet just nu: 439   

Motorsport4sale på Facebook   Motorsport4sale på You Tube   Motorsport4sale RSS   
Start   Nyheter   Bildreportage   Intervjuer   Filmklipp   Rally-DVD   Resultat   Nostalgi   Motorsport4sale Arkiv 2002-2008   Rallyfilm.se 


 Annons:
  


Start > Nyheter 2013 > 130225 Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Mats Jonssons comeback i Östersund Winter Rally efter att missat premiären slutade med seger direkt. Tvåa blev Hasse Gustafsson som var lite mer än halvminuten efter. Snabbaste 2wd var en otrimmad bil, Fredrik Åhlin visade VM-tempo med sin lilla Ford Fiesta R2.

MK VMT Jämtland stod som arrangör av den andra deltävlingen i Rally-SM med sin tävling Östersund Winter Rally som samtidigt också var den andra deltävlingen för RM för Historiska Rallybilar (första var Bergslagsrallyt).

Trimmat 4wd
"Kungaklassen" hade 16 bilar till start men storfavoriten inför tävlingen, Pontus Tidemand, råkade ut för tekniska problem redan på väg ut till SS1. Problem med bränsletillförseln tvingade honom att bryta på väg ut till SS1.

- Det var tråkigt, det var det verkligen. Det är en bra bil men det krävs lite resurser för att driva en sådan, säger Pontus Tidemand om den Ford Focus WRC som strulade innan det började.

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

I stället blev det nu den 18 faldige mästaren, Mats Jonsson, som tog hem totalsegern och därmed är med i kampen om ett 19e guld igen.

- Det känns skitbra att vi kan vara med ordentligt på det här viset. Det är inte lätt att vinna en SM-tävling, det finns flera bra chaufförer som slåss om det.

När det återstod tre sträckor hade han en ledning på 25,9 sekunder. Då var segern inom räckhåll men inte klar menade Jonsson.

- Absolut inte, jag kommer att ligga på och försöka.

Någon mer tid tog han inte men han kunde kontrollera händelseutvecklingen. Han hade till och med råd att undvika överhettade däck.

- Jag åkte utanför spåret för att kyla däcken, jag hade den marginalen, säger Mats Jonsson.

Tvåa blev nu Hasse Gustafsson från Vansbro MK och trea Eddie Hörbing från Laxå MK.

Och nu när Pontus Tidemand, Jari Saarinen och Jerker Axelsson hamnade på de brutnas lista den här helgen är det riktigt tätt i poängställningen. Vi får se till South Swedish Rally vilka som gör ett ryck i SM-tabellen.

Trimmat 4WD, topp-4 efter 2 deltävlingar
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, 30
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, 30
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, 30
1) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, 30

Otrimmat 4wd

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Tolv bilar kom till start i Otrimmat 4wd och här blev det en hård kamp hela vägen. Till slut stod Patrik Johansson som segrare med 0,8 sekunders marginal till tvåan Niklas Hägg. - Det räcker, det behöver inte vara mer, säger en strålande glad Johansson.

SMK Hälsinge-föraren Niklas Hägg spurtade på sista sträckan men fick nöja sig med att bli tvåa med ytterligare 4,5 sekunder ner till trean Martin Berglund.

Fyra blev Jimmy Joge medans Vallentunaföraren Niklas Karlsson gjorde en strålande "comeback" (om vi räknar bort premiären i Sandviken då Niklas rattade mer Gustavsberg än rallybil).

- Andra dagen gick bra. Vi känner att tempot kommer mer och mer, det är kul! En bidragande orsak kan mycket väl vara de egna noterna vi gjort och med mer träning på det kan det bli riktigt bra. Kort summerat känns det som ett steg i rätt riktning och i sommar hoppas vi kunna vara med ännu högre upp i resultatlistorna, var Niklas kommentar efter tävlingen.

Otrimmat 4WD, topp-3 efter 2 deltävlingar
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, 23
2) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, 21
3) Martin Berglund, SMK Gävle, 20

Trimmat 2wd

Klassen dominerades av Tobias Söderqvist. Hans avstånd till tvåan Johan Carlsson blev drygt 22 sekunder.

- Man ska inte skryta innan det är klart men nu kan jag väl säga att det har varit kontrollerat. Jag hade nog kunnat öka lite också, men då är det lätt hänt att man dyker på något, säger Söderqvist till Rally-SMs nyhetsbrev.

Elva av de 16 startande i klassen nådde målet och Leif Peterson som blev trea och Johan Holmberg som blev fyra är nog revanch-sugna till gruspremiären i South Swedish.

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

En annan som säkerligen redan längtar till South Swedish Rally är Kristian Johansson, trea i premiären i Sandviken. I Östersund blev det dramatik och snöskottning för den lilla Corsan som ändå tog sig i mål. Inför den andra dagen låg teamet på en sjätteplats i klassen och hade siktet inställt på att klättra i resultatlistan. Den första sträckan gick bra men på dagens andra sträcka gick planerna i sank då man tvingades skotta snö och tappade flera minuter.

- Vi kom för fort över ett sprätt som gjorde att bilen flög upp i luften och när vi väl landade var det alldeles för kort sträcka för att hinna få ner farten tillräckligt inför nästkommande kurva, berättar Kristian i sitt nyhetsbrev.

Resterande del av tävlingen handlade mest om att ta sig i mål och försöka få med sig så mycket poäng som möjligt. Teamet slutade på en nionde plats i klassen.

- Helgen utvecklade sig inte riktigt till det vi hade hoppats på men nu får vi ta nya tag inför sommarens tävlingar, avslutar Kristian.

Trimmat 2WD, topp-3 efter 2 deltävlingar
1) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, 60
2) Leif Peterson, Göteborgs MF, 44
3) Kristian Johansson, Degefors RC, 42

Otrimmat 2wd

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Elva av 16 bilar kom i mål och här hittar vi helgens snabbaste tvåhjulsdrivna bil, Fredrik Åhlin är tillbaka i form igen och sopade hem segern i klassen med bred marginal. 1:25,7 skrev marginalen ner till tvåan Mattias Olsson medans trea blev norska Fiestan med Sindre Furuseth bakom ratten.

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

- Jag är väldigt glad och nöjd. Jag har varit så fruktansvärt fokuserad på det här hela veckan. Vi lyckades med planen och gjorde ett väl genomfört rally, säger Åhlin som redan före tävlingen hade målet att bli snabbaste 2wd totalt.

- Någon till SM-deltävling blir det säkert men det är inte säkert att jag kör i den här klassen då. Det får gärna krafsa på alla fyra hjulen. Det skulle vara kul att köra en klass som passar den farten vi fått upp, avslutar Fredrik Åhlin.

Mattias Olsson som blev tvåa i klassen berättar:

- Vi visste ganska tidigt att vi inte skulle hänga med Åhlin som har två VM-säsonger i kroppen. Vi körde vårt race i högt stabilt tempo mitt i vägen, säger tvåan Mattias Olsson i sitt nyhetsbrev och fortsätter. - Dimman och mörkret på SS2 var värst, där var inte extraljusen till någon större hjälp.

Med delad SM-ledning efter vinterns två deltävlingar avslutar Mattias.

- Det kan inte bli så mycket bättre, nu blir det riktigt intressant med grus under däcken, jag har ju inte kört den här bilen en meter på grus med den här bilen.

Mats Jonsson tillbaka som vinnare i Rally-SM

Trots en trög start under fredagen kämpade Mattias Adielsson och Christoffer Bäck under lördagen och lyckades till slut bli fyra i klassen.

- Det var riktigt tufft under fredagen med mörkerkörning. Vi fick inte riktigt till noterna så det riktiga flytet infann sig inte och då rinner sekunderna iväg fort, säger Mattias Adielsson.

- Vi har kört så mycket vi kan under lördagen men tyvärr fick vi problem med växelspaken på en sträcka och där tappade vi tyvärr lite för mycket tid. På servicen fixades felet och på eftermiddagen har det gått fantastiskt bra. Det kändes också riktigt bra med att vi kunde vinna sista sträckan, avslutar Mattias Adielsson.

Otrimmat 2WD, topp-3 efter 2 deltävlingar
1) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 48
1) Mattias Olsson, Frykdalens MK, 48
3) Anton Alkberg, Sandvikens MK, 36


I Teammästerskapet vann Team Tractive före Yokohama Motorsport Sweden. På delad tredjeplats kom Eljas Motorsport och Team Tätab.

I JSM ser det ut så här efter två deltävlingar.
1) Johan Carlsson, Degerfors RC, 57
2) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 44
2) Mattias Olsson, Frykdalens MK, 44


Sammandrag från tävlingen visas i Tv4 Sport på tisdag den 26 februari klockan 22.30, missa inte det.

Halva startfältet kom i mål av RM-bilarna, sex stycken för att vara exakt. Snabbast i mål och ledare av RM blev Ola Axelsson före tvåan Mikael Wisti, båda i varsin Volvo 240. Trea blev Fordföraren Henrik Boivie. Nästa RM-tävling blir Silverratten den 1 juni.

// Niclas Åkerström 130225


 Annons:
Senaste bildannonserna
Rallyfilmer från Motorsport4sale på rallyfilm.se
Beställ Rallyfilm 2012
Rallyfilm 2012
Längd: 165 minuterBeställ Rallyfilm 2011
Rallyfilm 2011
Längd: 160 minuter
Beställ Rallyfilm 2010
Rallyfilm 2010
Längd: 140 minuterBeställ Rallyfilm 2009
Rallyfilm 2009
Längd: 180 minuter
Beställ Rallyfilm 2008
Rallyfilm 2008
Längd: 170 minuterBeställ Rallyfilm 2007
Rallyfilm 2007
Längd: 160 minuter

Annons:
Beställ Motorsport4sale Rallyfilm 2012

© Motorsport4sale    Om Motorsport4sale    Statistik    Om Cookies