Annons:       Antal besökare i arkivet just nu: 1164   

Motorsport4sale på Facebook   Motorsport4sale på You Tube   Motorsport4sale RSS   
Start   Nyheter   Bildreportage   Intervjuer   Filmklipp   Rally-DVD   Resultat   Nostalgi   Motorsport4sale Arkiv 2002-2008   Rallyfilm.se 


 Annons:
  

Start > Intervjuer 2013 > 130330 Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally


Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

I slutet på juni, den 25-29 juni för att vara exakt, går Polar Classic Rally av stapeln. Tävlingen som startar i Gävle och går i mål i Arvidsjaur ger rallyfantaster och bilnostalgiker norr om Dalälven mycket att gotta sig åt i sommar. Ett av ekipagen de kan följa är Sikfors-föraren Curt Jonsson i hans blåa Volvo 142.

Intresset för Historiska- och klassiska rallybilar stiger för varje år och nu i sommar arrangerar Rallyklassikerna sin stora tävling Polar Classic Rally, från Gävle till Arvidsjaur. Du kan läsa mer om tävlingen här. Snart 20 bilar är redan anmälda så här i påskhelgen medans Kunge Bore fortfarande håller greppet om vårt avlånga land.

En av de som snabbt anmälde sig var Curt Jonsson från Sikfors SK. Curt har under åren varit flitig att som arrangör maila information och inbjudan-länkar till Motorsport4sale om klubbens tävlingar (vilket alltid är uppskattat). Och när eder webmaster såg namnet i anmälningslistan passade undertecknad på att maila över lite frågor om Curt, Sikfors Sk och rally i allmänhet i vår norra del av landet.

Så här publiceras nu bilder, svar blandat med en del text från Eilert Gezelius.

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Curt Jonsson boende i Sikfors började med rally redan vid mitten av 70-talet. Under de följande 35 åren i branschen har Curt kört det mesta. Rally, Rallycross, Backtävlingar, Isracing och Folkrace.

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Den 26 januari 1985 blev Curt den förste från distriktet att pröva på klassen Ekonomi. Det var vid tävlingen Lappnatta i Kalix, en tävling som för övrigt hans bror Anders totalvann och Curt tog hem segern i Ekonomiklassen. Det skulle bli många sådana klassegrar efterföljande år, men 2012 skrevs en ny milstolpe i Curts tävlingskarriär. Den trogna ekonomi-Volvon parkerades för gott och Curt byggde under vintern och våren i år en ny Volvo för Appendix K klassen.

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Namn Curt Jonsson

Klubb Sikfors SK

Bor På Eirs i Sikfors

Ålder 58 direkt efter målgången i Arvisdjaur

Meriter
-Nja, tror att meriterna är preskriberade (p.g.a ålder) men kommer ihåg att jag vann juniorklassen i Arctic Rally cirka 1982. 1988 kommer jag ihåg för min dotter Ellen föddes mellan två Kuhmo-cup tävlingar (backe) och det året vann jag hela cupen. Minns även att jag vann FM:et (ÖNBF) i Rallyklassen Ekonomi flera gånger under 80- & 90-talet.

- Sen var jag en av sex nominerade till Årets Ledare 2008 via Folk Spel. Årets Klubbledare blev jag utsedd till 2010 av SBF. 2011 utsågs jag av ÖNBF till Årets Bilsportledare.

- Var med i SBF och grundade "Drivers Open" samt att jag gick med i SBF´s Miljökommitté vid dess start och såg till att alla klubbar miljöcertifierade sig. Jag var med och arrangerade "Rallyfolk i Storforsen".

- I böjan av 2000-talet startade jag och min fru Solveig teamet RÄJS for FUN, som är ett mentorsteam för nya och gamla, som fick Luleå Kommuns jämställdhetsstipendium på 10 000 kronor vilket räckte till en träningshelg på Luleå Motorstadium med Tina Turner

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Tävlingsbilar
-Oj, minns att jag efter ett par tre år som kartis åt "min mer kände bror" Anders började köra själv med en VW 1200 1974. Därefter blev det en PV, några Amazoner, ett par Rally Kadetter, en 99:a (i folkrace), 3-4 EsCurtar och flera 140:s i Klass Ekonomi och nu senast en 142-Blå i AppK.

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Tävlar i klassen
-Just nu rally i Appendix-K men jag har kört olika bilar i Rally, Rally Cross, Racing (is och en gång asfalt), Backe, Folk Race och faktiskt även de senaste åren i Lådbil - Midsommardagen i Sikfors.

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Fakta om nya AppK-Volvon
- Den började byggas för exakt ett år sedan och målet var Polar Classic Rally 2012, men det blev ju inställt. En heroisk insatts gjordes under ett par månader och då av mig och min bror i första hand. 142-Blå skulle ju överensstämma med alla hundratalet regelsidor.

- Det sitter en B 20 med dubbla webrar och extraktor, en M400-växellåda, 4,88 utväxling med diffbroms i bakaxeln och i övrigt som en 142:a från 1972 förutom säkerhetsutrustningen.

Mål med tävlingen Polar Classic Rally
- Ha KUL och vara med på banketten!!!!!!!

Curt Jonsson från Sikfors kör Polar Classic Rally

Berätta lite om Sikfors SK
- SK står för SkidKlubb, och Sikfors SK är den enda skidklubben som är ansluten till SBF.

- 2006 flyttade jag och min fru Solveig till Sikfors från Luleå. Solveig såg en lådbil på Repris Återanvändningsmarknad i Öjebyn, där jag jobbar, och tyckte att det kunde vi anordna i backiga Sikfors. Sagt och gjort, 2007 arrangerade vi LådbilsRäjs under Älvsbyns MS:s vingar. Sikforsarna tyckte detta var fränt samt att de hade sett mina bilar och undrade om inte Sikfors SK skulle själva kunna arrangera biltävlingar.

- SSK blev antagen i SBF efter lite tjafs såsom att det var olämpligt med skidklubb och att det skulle finnas 08:or som inte gillade förkortningen SSK.

- Sedan dess har vi arrangerat LådbilsRäjs varje år, fem rallytävlingar var av två DM (en final), ett par Driversopentävlingar, en Ticket To Drive samt några SnowRäjs - vad som helst ner för en backe.

Vart ligger Sikfors?
- I världens mitt! Tar man en jordglob och letar reda på Sikfors så ser man att allt ligger runt om. Nåväl, Sikfors ligger exakt mitt mellan Piteå och Älvsbyn, vackert belägen på Piteälvens södra sida. (läs mer om Sikfors på Wikipedia, reds länk)

Hur är det med rallytävlingarna under sommaren i norra Sverige, vilka är de stora tävlingarna? Och vad rekomenderar du oss från södra delen av landet?
- Tyvärr är det lite tunt på grund av markägarna (dyrt). Men vi kör ett FM i Racing Special med många räjs och första är i Piteå den 25 maj. Dock får man inte missa DM-finalen i Rally, Kanonrundan, den 17 augusti.

Vi tackar Curt (och fotografer och Eilert Gezelius) för svaren och önskar lycka till i sommarens Polar Classic Rally. Vill du veta mer om bilsporten i Övre Norra BF så surfa in på deras flitigt uppdaterade hemsida här, och Sikfors SK finns på facebook här.

// Niclas Åkerström, Motorsport4sale 130330


 Annons:
Senaste bildannonserna
Rallyfilmer från Motorsport4sale på rallyfilm.se
Beställ Rallyfilm 2012
Rallyfilm 2012
Längd: 165 minuterBeställ Rallyfilm 2011
Rallyfilm 2011
Längd: 160 minuter
Beställ Rallyfilm 2010
Rallyfilm 2010
Längd: 140 minuterBeställ Rallyfilm 2009
Rallyfilm 2009
Längd: 180 minuter
Beställ Rallyfilm 2008
Rallyfilm 2008
Längd: 170 minuterBeställ Rallyfilm 2007
Rallyfilm 2007
Längd: 160 minuter

Annons:
Beställ Motorsport4sale Rallyfilm 2012

© Motorsport4sale    Om Motorsport4sale    Statistik    Om Cookies