Annons:       Antal besökare i arkivet just nu: 1160   

Motorsport4sale på Facebook   Motorsport4sale på You Tube   Motorsport4sale RSS   
Start   Nyheter   Bildreportage   Intervjuer   Filmklipp   Rally-DVD   Resultat   Nostalgi   Motorsport4sale Arkiv 2002-2008   Rallyfilm.se 


 Annons:
  

Start > Intervjuer 2013 > 130122 Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén


Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Från snabb Suzuki-junior till Saab-hopp till ylande Golfare. Pelle Wilén från Eskilstuna gjorde i fjol en stor rallysatsning med att köpa en riktigt vass Golf. Nu väntar årsdebut med SM-sprint i Falun och Rally-SM i Sandviken.

Jagad av stora delar av svenska rally-eliten med startnummer 1 i Falun under SM-veckan när Sprint-SM ska avgöras. Pelle Wilén som går ut först i det 20 bilar stora 2wd-fältet gör då vinterdebut med sin nylackade Golf. Motorsport4sale passade på att intervjua Pelle inför säsongstarten.

SNABBA FAKTA
Namn Pelle Wilén
Ålder 21
Klubb Strängnäs AMS
Bor Eskilstuna
Sponsorer (2012) Landrins Bil, Bilgård Plåt & Lack, Laxå Special Vehicles, ICA Bengtssons, Ellfolk Bygg, Sellholm Tuning, Rådek, Jareco, Eskilstuna Bildemontering, Robbans Bilservice och Studio76.
Hemsida www.teamwilen.se samt Facebook


När var det du börja intressera dig för Golfen och varför just den?
- Man har väl alltid drömt om en potent rallybil och är man som jag, svag för insugsljud så passar den här Golfen som handen i handsken.

- Jag hade oflyt med min tidigare SAAB 9-3 Turbo och ville prova åka en SM-tävling, men man får inte räkna poäng i JSM på grund av turbon.

- Efter ett garagebesök hos Ytterbring låg Saaben på blocket, fyra dagar senare var den såld, fortsätter Pelle.

- För att ha råd att köpa Golfen fick jag offra mig och sälja min första Suzuki, det sved vill jag lova. Den bilen började jag tävla i rally som 13-åring i högerstolen och sedan körde jag och Pappa många ungdomsrallyn med Suzukin. Men bättre att bilen kommer till användning i stället för att stå och samla damm.

Varför det blev just den här Golfen?
- Skulle jag ha uppdaterat Saaben med allt som Golfen har, skulle det blivit betydligt mycket dyrare än mellanskillnaden mellan bilarna. Golfen har trots allt 3-vägs Proflex, Sadev sek-låda, AP bromsar med mera.

- Ett annat litet, men betydelsefullt plus, är att Ytterbring bor nära och kan bilen innan och utan efter ha ägt den i 13 år. Så fort jag frågar något får jag alltid snabba och bra svar, det märks att han haft bilen ett tag.

- Dessutom finns det ju andra Golf-åkare i Eskilstuna. Det var i och för sig roligare att sticka ut med Saaben. Men nu finns det ännu mer tips och råd i närheten.

Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Och när blev affären av?
- I augusti 2012.

Hur nöjd är du med nya bilen?
- Så här långt är jag jättenöjd med bilen, men jag har otroligt mycket att lära mig, både kör- och garagemässigt.

Berätta om Golfen, när är den byggd, av vem och körts av vilka?
- Nu har inte jag lagt ner så mycket tid i att forska i bilen, men det jag vet på rak arm är det en f.d. fabriksbil från VW Motorsport Sweden, körd av Jocke Andersson. Tobias Ytterbring har haft bilen i 13 år före mig.

Berätta om första testet med nya bilen, hur kändes det?
- Provade endast några varv på folkracebanan någon dag innan EMK-Kannan. Golfen skiljer sig enormt från turbo 9-3an jag hade innan. Saaben gick bäst under 5000 rpm och Golfen tycker jag står still under 5000 rpm. Allt är verkligen annorlunda, men allt är nog bara fördelar, bara jag som måste lägga om min körstil.

Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Berätta om första tävlingen med bilen.
- EMK-Kannan blev första tävlingen med bilen, skönt att börja på hemmaplan. Jag öppnade väl lite väl lugnt men vi hade bestämt oss innan start att ta oss igenom tävlingen i vårat tempo. Vi hade problem med rusande tomgång, annars var det inga större bekymmer.

- Sjukt häftig bil att köra, framför allt så stannade bilen när man bromsade, det var första gången jag körde med riktiga racingbromsar.

- Resultatet kan vi inte klaga på heller, vi vann B-2WD med dryga 30 sekunder och åkte slutade på en delad fjärde plats bland A-förarna, tre sekunder från pallen.

Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Vilka tävlingar har du kört under året med bilen?
- EMK-Kannan och SM-finalen i Kolsva

Hur skiljer den sig mot turbo-Saaben?
- Typ allt. Saaben var stor och tung och hade originalbromsar, men ett fantastiskt vrid i maskinen. Jag hade gärna haft kvar den bilen, för jag hann aldrig prestera max med den känns det som. Men tiden går fort, jag fyllde 21 i somras. Nu vill jag prova något nytt innan jag blir för gammal!

Startnummer 1 i SM-sprinten, Pelle Wilén

Vart tog Saaben vägen?
- Utanför Stockholm, far och son Nordström.

Finns det något mer att utveckla på golfen eller är det chauffören som ska slipas?
- Man ska inte ändra på ett vinnande koncept säger dom, Ytterbring har ju haft bilen länge och bevisat att den är konkurrenskraftig och driftsäker. Men bilen är ju utvecklad efter honom och hans körstil, om det är 110% rätt för mig vet jag inte än, det kan bara tiden utvisa. Jag har lagt om min körstil rejält från Saaben. Om bilen är likadant inställd om ett år kan jag inte svara på nu, jag är jättenöjd med bilen som den är. Allt ligger i händerna på mig.

- Det enda jag ändrat är att jag har monterat växeldisplay och nu i slutet av December så lackade vi om bilen. Nu är den vit precis som alla tidigare tävlingsbilar jag haft. Jag hoppas vi hinner få på dekoren innan SM-Sprinten i Falun 26/1, men finns en hel del annat att göra.

- Håll er uppdaterade genom att följa Team Wilén på Facebook, se länke i ingress!

Vi tackar Pelle Wilén för intervjun och önskar lycka till.

// Niclas Åkerström, Motorsport4sale 130122


 Annons:
Senaste bildannonserna
Rallyfilmer från Motorsport4sale på rallyfilm.se
Beställ Rallyfilm 2012
Rallyfilm 2012
Längd: 165 minuterBeställ Rallyfilm 2011
Rallyfilm 2011
Längd: 160 minuter
Beställ Rallyfilm 2010
Rallyfilm 2010
Längd: 140 minuterBeställ Rallyfilm 2009
Rallyfilm 2009
Längd: 180 minuter
Beställ Rallyfilm 2008
Rallyfilm 2008
Längd: 170 minuterBeställ Rallyfilm 2007
Rallyfilm 2007
Längd: 160 minuter

Annons:
Beställ Motorsport4sale Rallyfilm 2012

© Motorsport4sale    Om Motorsport4sale    Statistik    Om Cookies